0

Geen producten in de winkelwagen.

BEL ONS

058 844 7770

Run-flat banden

Zijn Run-flat banden voor mijn auto geschikt?

Run-flat banden - wij vertellen er meer over

Wat zijn run-flat banden?

Run-flat banden zijn voorzien van verstevigde wangen. Run-flat banden zorgen ervoor dat als ze leeg zijn ze het gewicht van de auto nog kunnen dragen. Voordeel daarvan is dat de auto bestuurbaar blijft met een lekke band en je met maximaal 80 km/u en over een afstand van maximaal 80 kilometer, naar de dichtstbijzijnde garage kunt rijden. Groot bijkomend voordeel is dat een reservewiel hierdoor overbodig is en je deze dus niet langs een drukke weg hoeft te verwisselen.

TPMS (bandendruk sensoren)

Sinds november 2014 is het in Nederland verplicht een TPMS systeem in een nieuwe auto te hebben. TPMS staat voor Tyre Pressure Monitoring System. Het TPMS systeem kan bestaan uit een direct (actief) of een indirect (passief) systeem.

Indirect

Het indirecte systeem zorgt ervoor dat de bandenspanning door de sensoren van het ABS systeem worden bijgehouden. Als de bandenspanning te laag wordt dan meet het systeem een verschil in de afrol omtrek en geeft de boordcomputer een signaal.

Direct

Bij het directe systeem zijn er sensoren achter het ventiel geplaatst, de TPMS sensor die continue de bandenspanning meet. Als het systeem een afwijking van 20% of lager dan 1.5 Bar meet geeft deze het signaal af dat de bandenspanning te laag is. Dit systeem detecteert dus de lekke band nog voordat de bestuurder dit heeft opgemerkt.

APK keuring

Voor de algemene periodieke keuring is het belangrijk dat het systeem ook op de juiste manier blijft werken. De TPMS sensoren werken op batterijen en die gaan ongeveer 5 jaar mee. Het is dus belangrijk dat de werking van TPMS sensoren gecontroleerd worden en waar nodig worden vervangen.

Heeft mijn auto run-flat banden?

Banden zijn altijd voorzien van codes en type vermelding. Helaas gebruiken veel merken hun eigen coderingen.

Als voorbeeld;

  • Michelin bijvoorbeeld de ‘ZP’ (Zero Pressure)
  • Goodyear ‘EMT’ (Goodyear Extended Mobility Tire)
  • Dunlop ‘DSST’ (Dunlop Self-Supporting Technology Tires)
  • Continental ‘SSR’ (Self Supporting Runflat)
  • Pirelli en Bridgestone hebben RFT’ of ‘runflat’ op de band vermeld.

Advies van de autofabrikant

Verstevigde wangen maakt de run-flat band stugger. Hierdoor zou het rijcomfort iets beïnvloed kunnen worden. Enkele jaren geleden waren de prijzen tussen de “normale” autoband en de run-flat band aanzienlijk, maar die prijs verhouding is dichter bij elkaar komen te liggen. Autofabrikanten geven vaak zelf het advies mee of run-flat banden gemonteerd kunnen worden.

Bel vrijblijvend

058 – 844 7770

Openingstijden

Ma – Vrij  9:00 – 18:00u

Zat 09:00 – 17:00u

Zo Gesloten

Chat openen
1
Kunnen wij je helpen?
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?