0

Geen producten in de winkelwagen.

BEL ONS

058 844 7770

Bandenmaat

De bandenmaat uitgelegd

Wat is een bandenmaat?

Zo kunt u uw band "lezen".

Niet voor iedereen is het helder wat nu precies een bandenmaat inhoud. Hoogte, breedte, het aantal inch. Wij leggen het uit.
Op de zijkant van de band staat veel informatie en is meestal opgebouwd uit een breedte-, hoogte- en velg maat aangevuld met een snelheid- en gewicht index. Als voorbeeld nemen we; 225/45R18 95W.

Bel vrijblijvend

058 – 844 7770

Openingstijden

Ma – Vrij  9:00 – 18:00u

Zat 09:00 – 17:00u

Zo Gesloten

Breedte (bv. 225)

De als voorbeeld 225 staat voor de breedte van de band (de breedte van het loopvlak). Deze maat kan verschillend zijn tussen de 125mm tot 335mm. Bij de meeste bandenmaten wordt het breedte-getal steeds met 10 opgehoogd, uitzondering zijn de bijzondere maten.

Hoogte (bv. 45)

Vanuit ons voorbeeld staat 45 voor de hoogte van de zijkant van de band, dit wordt ook wel de wang genoemd. De hoogte van de wang wordt aangegeven met een percentage van de breedte. In het geval van ons voorbeeld betekent dat dus dat de hoogte van de wang 45% van de breedte (225 mm) is. De hoogte van de wang is dan 101,25 mm.

Velgmaat - Inch (bv. 18)

Het derde getal – in ons voorbeeld 18 – staat voor de velg maat en dus de binnendiameter van de band.
Deze maat wordt aangegeven in inches. Een inch is 2,54 cm.

Draagvermogen (bv. 95)

In ons voorbeeld is het vierde getal 95. Dat staat voor het draagvermogen. Op het kentekenbewijs staat beschreven wat de ‘toegestane max. massa van het voertuig’ mag zijn. Dit getal gedeeld door 4 is het aantal kg wat minimaal onder de auto gemonteerd moet worden. Bij bedrijfswagens kan het voorkomen dat de toegestane aslast aan de achterzijde hoger is dan aan de voorzijde.

In onderstaande tabel kunt u terug zien welk draagvermogen overeenkomt met het aantal kg.

Snelheid (bv. W)

De letter aan het einde van de bandenmaat – in ons voorbeeld W – staat voor de snelheidscodering. Deze geeft aan wat de maximale rijsnelheid is met de desbetreffende band. De W staat voor een maximale snelheid van 270 km/u.

In onderstaande tabel kun je lezen welke letter voor welke maximale snelheid staat:

Chat openen
1
Kunnen wij je helpen?
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?